7 probleme comune ale mușcăturii dentare
Muscatura dentară este foarte importantă pentru sanatatea ta orală.

În ortodonție, "mușcătură" se referă la modul în care dinții de sus și de jos se ating. O mușcătură incorectă, numită "malocluzie", se întâmplă atunci când dinții se întâlnesc în mod necorespunzător sau nu se întâlnesc deloc. În timp ce fiecare problemă individuală a mușcăturii este unică, există șapte tipuri comune de probleme de mușcătură care sunt frecvente la copii și la adulți.


1. Muscatura inversă



Când dinții de sus se încadrează în interiorul dinților de jos.

Poate fi cauzată de alinierea necorespunzătoare a dinților (inclusiv a dinților de lapte) sau o crestere necorespunzătoare a maxilarelor; poate fi afectat un singur dinte sau grupuri de dinți. 

Muscatura inversa poate fi de doua feluri.
 
Muscatura incrucisată: Daca dintii din spate sunt afectati, dintii de sus sunt in interiorul dintilor de jos. 
 
Angrenajul invers: Dacă dinții frontali sunt afectati, dinții de sus se află în spatele dinților de jos. 

Posibile consecințe dacă nu sunt corectate: mandibula se deplasează într-o parte; cresterea asimetrică a maxilarului; uzura stratului exterior al dintelui numit "smalț". 

2. Prognatismul mandibular

Maxilarul inferior se află în fața maxilarului superior. Posibile consecințe dacă nu se corectează: Fața are aspectul "câinilor bulldog"; uzura dintilor; presiune foarte mare pe articulații.

3. Mușcătura deschisa

Muscatura deschisa in zona anterioară: Se produce atunci cand dintii din spate se ating, iar dintii din fata superioara si inferioara nu se suprapun. Acest lucru poate rezulta din suptul excesiv al degetului;  folosirea indelungata a suzetei; deglutitia infantila sau respirația orala (pe gura si nu pe nas). 
 
Muscatura deschisa posterioară: apare atunci când dinții din față se ating, dar dinții din spate nu se ating. 
 
Posibile consecințe dacă nu sunt corectate: probleme de înghițire; limba intra in spatiul dintre dinți la înghițire agravand si mai mult muscatura deschisa; posibile probleme de pronuntie. 

4. Mușcătura adâncă  

Când mușcătura este închisă, dinții frontali de sus acoperă prea mult dinții de jos.  

Posibile consecințe dacă nu se corectează: dinții de sus pot atinge gingiile inferioare sau dinții de jos pot atinge gingia de pe cerul gurii, rănind gingia; gingivita (Inflamarea gingiilor); uzura  smaltului. 

5. Înghesuirea dentara 

Spațiu insuficient pentru dinți. Acest lucru poate fi rezultatul unor dinți mari si lați sau al unui spațiu inadecvat al unui sau ambelor maxilare. Acest lucru poate duce la dinții care se suprapun, se rotesc sau încep sa aibă un aspect strâns/ înghesuit.  

Posibile consecințe dacă nu se corectează: dinți greu de curățat; dinți predispuși la carii dentare, mai ales intre dinți; gingivita.   


6. Spațierea  

Prea mult spațiu între dinți. Acesta poate rezulta deoarece lipsesc dinți, dinți subdimensionați, maxilare mari (supradimensionate) sau o combinație a acestor condiții.  

Prea mult spațiu între dinți. Acesta poate rezulta deoarece lipsesc dinți, dinți subdimensionați, maxilare mari (supradimensionate) sau o combinație a acestor condiții.  

7. Protruzia  

Dinții frontali de sus ies in fata. Dinții pot să pară asa deoarece maxilarul superioar este prea în față, iar maxilarul inferior este prea în spate. O alta cauza poate fi deoarece dinții cresc inclinati in fata sau poate fi o combinație a acestor cauze. Uneori, oamenii care au dinți protrudati in fata au și o mușcătură profundă.  
Posibile consecințe dacă nu se corectează: dinții de sus sunt predispuși la traumatisme (rupere accidentală); dificultate in a închide confortabil gura și de a apropia buzele, ceea ce duce la uscarea țesuturilor orale urmată de carii dentare; probleme de vorbire; față lungă și îngustă.  

 
Ceea ce trebuie sa știți este ca daca oricare dintre aceste probleme ale mușcăturii există în gura copilului, ele nu se vor auto-corecta. Problemele netratate tind să se înrăutățească în timp. De multe ori, problemele de mușcătura sunt cel mai bine tratate în timp ce copilul este în continuă creștere, așa că faceți o programare la medicul specialist ortodont astăzi. Nu trebuie să așteptați până când medicul dentist vă va recomanda sa consultați medicul ortodont.  
 
Scopul tratamentului ortodontic este de a crea o mușcătură sănătoasă. Când dinții și maxilarele se aliniază în mod corect, forța creată pentru a mușca sau a mesteca mâncarea este distribuită uniform. O mușcătură sănătoasă este importanta pentru o pronunție corecta.  
 
Dacă bănuiți că dumneavoastră sau o persoana draga are una dintre cele șapte probleme comune ale mușcăturii, un medic specialist ortodont vă poate ajuta.  
 
Părinți, nu este nevoie să așteptați până când copilul dvs. și-a pierdut toți dinții de lapte înainte de a consulta un ortodont!
Este bine să discutați cu un medic ortodont, imediat ce credeți că vedeți o problemă la copilul dumneavoastră. 



La Clinica Rainbow Dent vă oferim consultația ortodontică inițială gratuită. 

De asemenea, vă oferim urmatoarele variante de plată pentru aparatul dentar fix:
1. La plata integrală a aparatului dentar fix aveti 10% reducere
2. Puteți achita in 10 rate fixe lunare direct la clinică
3. Puteți achita aparatul cu Star BT în 4 rate.

 

Vă așteptăm la Clinica Rainbow Dent pentru a vă oferi un zâmbet de invidiat, cu dinți frumos aliniați si o mușcătură corectă!



Archive

Testimoniale

Ce spun pacientii nostri